Jump to content
Sign in to follow this  
TikiLola

Does anyone have a self priming canister filter?

Recommended Posts

The number one reason I use Aqueon quietflow power filters (two 55/75's on my 75g)is that they self prime. The power flicks on and off on a regular basis, especially during the summer. Let alone power outages. Thinking about going for a canister :scared:  but self priming is essential. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a Fluval 406 and really love it!

 

When I do a water change (but leave the canister alone), I just unplug it, and plug it back in when I'm all finished. I don't need to cut the flow off the valves/tubing, but when the tubes do empty, it fills itself back up. 

 

There have been a couple of times that I cleaned the filter and it did not fill up by itself. There's a little pump on the top that you can use to syphon water in. But in the case of a power outage, it would just come back on. :)

 

I hope this was helpful. I can't seem to get anything to make sense. :rofl 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hate my fluval it does not self start.  I have 3 rena's they all self start.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Love my Fluval FX6, it's all I've ever known so I couldn't imagine having a non-self-priming filter! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have 2 Fluval 405 that restart fine on their own. Just cleaned them both out. Filled with water. Started right up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the Marineland 350 canister, and it's amazing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have 2 marineland 350's for my 75, but when I had one, it did fine as well. It looks like this is very similar. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yes! I was surprised to see one there for $165 - i think i got mine for about $200, and while it was on sale! :o

(it's not refurbished right? Do they even do that with filters? :rofl)

Share this post


Link to post
Share on other sites

:ignore

I totally forgot the first half of that question.

I think the 406 is rated at 383gph. So that gives you roughly 5X turnover. I'm not sure if that would cut it. eeka Do you have a lot lot of fish in there?

I do think they say 5-7x for canisters, but I'm not totally sure on that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:ignore

I totally forgot the first half of that question.

I think the 406 is rated at 383gph. So that gives you roughly 5X turnover. I'm not sure if that would cut it. eeka Do you have a lot lot of fish in there?

I do think they say 5-7x for canisters, but I'm not totally sure on that.

I was going to keep one of the Aqueon 55/75's on there also.  :whistle  A 5th swimming potato will be added in a couple of weeks. :whistle

Share this post


Link to post
Share on other sites

:ignore

I totally forgot the first half of that question.

I think the 406 is rated at 383gph. So that gives you roughly 5X turnover. I'm not sure if that would cut it. eeka Do you have a lot lot of fish in there?

I do think they say 5-7x for canisters, but I'm not totally sure on that.

I was going to keep one of the Aqueon 55/75's on there also. :whistle A 5th swimming potato will be added in a couple of weeks. :whistle
that and a 55/75 will be perfect :)

What is that all together? 783gph? I forget the 55/75 turnover rate.

Edited by Mikey

Share this post


Link to post
Share on other sites

My SunSun restarts itself however doing any maintnance is a pain. I'm thinking of swapping it for a 406 and then maybe swapping my AC70 for a 406 as well. But that won't be until I know if I'm commuting to college or not :lol2 if I do guess who's buying himself a 75 gallon tank :whistle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Never had problems with canisters restarting itself. I have eheims and UP-aqua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

See the prime button on the left?  It does not sell start you have to prime it.  A huge pain.  Takes me a long long time to get mine going. Do not buy that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generally only if it's newly set up/cleaned it takes forever to start up. If the power were to flicker or go out for a little I would think it would keep pressure and restart without ease, no? :idont

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ya I have had power flicker and it come back up but if power is off a while I have to help it come back on.  Did I mention I hate that thing.  I had hoped they had improved them is why I got this one a few months ago but they have not.  I well stick to my Rena's I think Filstar(sp) makes them now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe it is a defective filter? All my HOB Fluvals and my SunSun canister come right back on after the power goes out :idont to each their own :) We all have our own different opinions :)

Edited by Mikey

Share this post


Link to post
Share on other sites

The is the second fluval they both did this.  So I always get lemons? lol

Share this post


Link to post
Share on other sites

The is the second fluval they both did this.  So I always get lemons? lol

 

Thats okay hun... your not the only one... I had one years and years ago... Same stupid problem... There Prime Button is a joke.... Eheims primer is much better :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
  • Create New...